Počela prijava za vakcinisanje

SARAJEVO: Ministar zdravlja KS Haris Vranić juče je potvrdio za Klix.ba kako je aplikacija putem koje građani Kantona Sarajevo mogu da se prijave za vakcinaciju puštena u rad.

Kako je navedeno, aplikacija za prijavu imunizacije dostupna je na veb-stranici evakcina-registracija.ezoblak.ba. Platforma koju je napravila kompanija MedIT prilično je jednostavna za upotrebu.

Sam proces prijave za vakcinaciju sastoji se od 3 koraka. U prvom koraku je potrebno popuniti osnovne podatke: jedinstveni matični broj, elektronska zdravstvena legitimacija (broj kartice), broj telefona.

Nakon toga, sledi korak pod nazivom CoVID19 - Potvrda o saglasnosti. Kao završni deo, građani će dobiti instrukcije o samom procesu vakcinacije.

Glavni tehničar u Domu zdravlja Kantona Sarajevo i član grupe za sprovođenje vakcinacije dr Ademir Spahić je za Klix.ba tokom dana objasnio da će ova aplikacija biti javno dostupna na veb-stranicama Doma zdravlja KS, Zavoda zdravstvenog osiguranja, Zavoda za javno zdravstvo, kao i na svim portalima u Sarajevu.

Kada je reč o samoj imunizaciji, Spahić je naglasio kako će se ona obavljati u dvorani Zetra:

Od porodičnih lekara građani će dobijati pozive i vreme vakcinisanja koje će biti u dvorani Zetra, gde se već u ovoj sedmici počinju raditi pripreme, koje su već usaglašene sa svim infrastrukturnim potrebama.

Registraciju za vakcinisanje građani će dobiti putem Vajbera ili pozivom na telefon. Oni koji se ne budu prijavili na linku planiranom za građane biće uključeni u proces imunizacije. Uporedo s prijavama, sastavljaju se i spiskovi rizičnih grupa po preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

IZVOR: TW / @vladaks_

Autor: klix.ba / redportal.rs

#COVID-19

#Sarajevo

#aplikacija

#korona

#koronavirus

#vakcinacija

#vakcine