Rekord je oborio u bazenu u Sisku, pod nadzorom lekara, novinara i pristalica 😊

Budimir Buda Šobat (54) iz Hrvatske postavio je novi svetski rekord u disciplini najduže zadražan dah pod vodom, nakon što je pod vodom proveo 24 minuta i 33 sekunde, a da nije izašao na vazduh.

Rekord je oborio u bazenu u Sisku, pod nadzorom lekara, novinara i pristalica. Prvo je nekoliko minuta hiperventilirao čistim kiseonikom, kako bi povećao oksigenizaciju tela, a potom je proveo skoro pola sata licem u bazenu bez vazduha.

Budimir je pre nekoliko godina odustao od bodibildinga i počeo da trenira statično ronjenje. Ubrzo je postao 1 od 10 najboljih statičnih ronilaca na svetu. Uspeo je da probije barijeru od 24 minuta pre 3 godine, ali ovog vikenda srušio je sopstveni Ginisov rekord (24 minute i 11 sekundi), provodeći 24 minuta i 33 sekunde pod vodom.

Svetski rekord u statičkoj apneji, disciplini koja zahteva da respiratorni trakt bude uronjen, sa telom bilo u vodi ili na površini, iznosi 11 minuta i 54 sekunde, a postavio ga je 2014. godine Branko Petrović, u Dubaiju. Međutim, to je verzija izazova bez pomoći, dok je Šobatova drugačija i tu ronioci smeju da udišu čisti kiseonik do 30 minuta pre pokušaja, kako bi povećali oksigenizaciju tela.

Budimir Buda Šobat je uvek bio nadahnut da pomeri granice onoga što smatra fizički mogućim njegovom ćerkom Sašom (20), koja se od detinjstva bori sa cerebralnom paralizom, autizmom i epilepsijom. Ovaj pokušaj da obori rekord imao je i humanitarni karakter, jer je pomogao prikupljanju sredstava za decu Siska, zbog snažnog zemljotresa koji je potresao Hrvatsku u decembru 2020. godine.

IZVOR: YT / CROPIX

Autor: redportal.rs

#24 minuta

#Budimir Buda Šobat

#dah

#ronjenje

#svetski rekord