Crna Gora spremna da primi nove akreditive za Božovića

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je javnosti da odluka o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, koju je na samom kraju mandata donela vlada Duška Markovića, neće biti poništena.

Međutim, on je istakao da je Crna Gora spremna da prihvati nove akreditive za ambasadora Srbije koga Beograd odabere, pa čak i ako to bude Vladimir Božović.

- Nadam se da će svi biti zadovoljni time što ćemo prihvatiti nove akreditive za gospodina Božovića - naveo je Krivokapić, i ponovo izneo tvrdnju da u ovom trenutku vlada ne može da poništava odluke koje nije ni donela.

Podsećamo, ambasador Božović proglašen je za personu non grata u Crnoj Gori krajem novembra 2020. godine, a kao povod navedena je njegova izjava o Podgoričkoj skupštini iz 1918. kao "slobodnom izrazu narodne volje za ujedinjenjem sa bratskom Srbijom".

Krivokapić je ovoga puta naglasio svoj stav da proterivanje Božovića ne treba isticati, jer bi svako potenciranje nekog problema u budućnosti moglo da predstavlja prepreku u saradnji dveju zemalja.

Foto: Printscreen YouTube

Naveo je da ukoliko Srbija Vladimira Božovića vidi kao jedinu opciju na mestu svog ambasadora u Podgorici, onda treba da ga postavi poštujući sve diplomatske protokole, prema tvrdnjama portala CdM.

Crnogorski premijer je istakao i da smatra da se odnos sa vlastima u Srbiji nije baš onakav kakav bi zvanična Podgorica volela da bude.

- Ali, mi činimo što je do nas da se ti odnosi pomere u željenom pravcu. I nećemo učiniti ništa što bi te odnose dovelo u pitanje. To nije ni nalik onome što je radila prethodna vlastu Crnoj Gori, koja je svoju političku platformu temeljila, između ostalog, i na konfrontaciji sa Srbijom - zaključio je Krivokapić.

Ukoliko bi se reči Zdravka Krivokapića sprovele u delo, Vladimir Božović postao bi novi-stari ambasador Srbije u Crnoj Gori. Kakav nas rasplet po ovom pitanju očekuje, ostaje da vidimo u narednim danima i nedeljama. Na potezu je sada Srbija, s obzirom da se dugo čekao stav nove vlasti u Crnoj Gori prema ovom pitanju.

Autor: redportal.rs

#Vladimir Božović

#ambasador srbije

#ambasador srbije u crnoj gori

#ambasadora srbije

#crna gora neće poništiti

#crna gora proterala ambasadora

#srpski ambasador

#srpskog ambasadora

#u podgorici