S obzirom na to da se 22. aprila obeležava i Dan proboja logoraša iz Jasenovca, dodelom nagrada Biljani Čekić i Dobrili Kukolj simbolično bi se odala počast žrtvama Jasenovca.

BANJALUKA: Biljana Čekić, devojčica čija je uloga u filmu Dara iz Jasenovca dirnula mnoge, predlog je gradonačelnika Draška Stanivukovića za nagradu Ključ Grada.

Istakao je da je ona je kroz ovu ulogu postala simbol istine o najvećem stratištu srpskog naroda od njegovog postojanja i najmanje što Grad Banjaluka može učiniti kako bi odao počast svima koji su prošli jasenovačku golgotu jeste dodela ove nagrade.

Nagrada najvišeg ranga zapravo je i namenjena onome čije dostignuće prevazilazi granice Banjaluke.

Stanivuković je dodao da je nagrada Biljani Čekić zapravo nagrada svim glumcima iz Republike Srpske, te da predstavlja podsticaj za rad na budućim filmskim projektima, koji su od velikog značaja za srpski narod.

Stanivuković je za nagradu Plaketa Grada predložio Dobrilu Kukolj, predsednicu Gradskog udruženja logoraša Drugog svetskog rata.

Kukolj je ujedno i jedna od retkih preživelih logoraša, koja je strahote jasenovačkog logora preživela kao 10-godišnja devojčica.

S obzirom na to da se 22. aprila obeležava i Dan proboja logoraša iz Jasenovca, dodelom nagrada Biljani Čekić i Dobrili Kukolj simbolično bi se odala počast žrtvama Jasenovca, te poslala poruka preživelim logorašima i njihovim potomcima da će se zauvek čuvati sećanje na njihovo stradanje i ne dozvoliti da se ikada ponovi.

Autor: redportal.rs

#BANJALUKA

#Biljana Čekić

#Dobrila Kukolj

#Draško Stanivuković

#Grad Banjaluka

#aprilske nagrade