U Srpsku do sada stigle 42.000 doze vakcina protiv koronavirusa

REPUBLIKA SRPSKA: Vakcinacija medicinskih radnika u Republici Srpskoj se nastavlja, imunizacija medicinara u domovima zdravlja u RS planirana je danas, dok je u FBiH počela raspodela 10.000 doza vakcina koje je donirala Vlada Srbije.

U domovima zdravlja u RS su za Nezavisne potvrdili da je sve spremno za početak imunizacije medicinskih radnika.

Podsećamo da su u Srpsku do sada stigle 42.000 doze vakcina protiv koronavirusa. Prvi na redu za vakcinu su bili medicinski radnici u kovid odeljenjima, a sada počinje imunizacija medicinara u domovima zdravlja, kao ustanovama primarne zdravstvene zaštite, koje će biti nosioci masovne vakcinacije građana. 💉

Medicinski radnici domova zdravlja su krajem februara prošli obuku za vakcinaciju, gde su kroz nekoliko dana u Banjaluci naučili sve što je potrebno za siguran početak imunizacije. Detaljnu obuku su prošle vođe timova, koje su nakon toga obučavale medicinsko osoblje u matičnim zdravstvenim ustanovama.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, za Nezavisne novine je kazao je da je do sada vakcinisano oko 3.300 medicinskih radnika iz RS, kako u RS tako i u Srbiji.

On je istakao da je preporuka da se dvema dozama vakcinišu i osobe koje su već prebolele koronavirus, te je dodao da je Srpska spremna za masovniju vakcinaciju. Izjavio je:

To nam je cilj. Potrebni su nam i punktovi. Pustićemo i onlajn sistem za prijavu za vakcinaciju, ali i oformiti kol-centar i na vreme ćemo obavestiti javnost.

Radivoje Erak, direktor Doma zdravlja Mrkonjić Grad, rekao je da je nekoliko medicinskih radnika iz ove zdravstvene ustanove već vakcinisano u Srbiji, a da će preostali biti vakcinisani kada dođu vakcine u ovu zdravstvenu ustanovu. Naveo je:

Mi smo spremni, imamo aktivnog epidemiologa, u ponedeljak naveče je bila sednica lokalnog Kriznog štaba, sve je dogovoreno. Još je preostalo da dođu vakcine.

U Domu zdravlja Banjaluka su istakli da će danas u jednom delu objekta Hitne medicinske pomoći početi vakcinacija medicinara ove zdravstvene ustanove:

Zdravstveni radnici će primiti prvu dozu vakcine Sputnjik V u objektu Službe hitne medicinske pomoći sa edukativnim centrom.

Danijela Ðukin, direktorica Doma zdravlja Bijeljina, kaže u izjavi za Nezavisne da su u toj zdravstvenoj ustanovi spremni za proces vakcinacije.

Prema njenim rečima, njihovih skoro 160 zaposlenih je već vakcinisano u Srbiji, od 420, koliko ih je ukupno. Dalje je rekla:

Očekujemo prvo do kraja ove sedmice vakcinaciju naših zdravstvenih radnika i preostalih radnika iz bolnice koji nisu vakcinisani. Imamo i puno privatnih zdravstvenih ustanova u Bijeljini, pa ćemo vakcinisati i njihove zaposlene, nadam se do kraja ove nedelje, dok ćemo početkom iduće sedmice vakcinisati korisnike usluga i davaoce usluga u staračkim domovima. Nakon toga sledi vakcinacija osoba starosti iznad 85 godina, zatim 75 i tako dalje.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske su istakli da će se danas vakcinisati i 20 roditelja dece iz RS koja se zbog teških, retkih ili malignih oboljenja leče u inostranstvu uz podršku Fonda solidarnosti za dijagnostiku i lečenje oboljenja, stanja i povreda dece u inostranstvu.

Zajedno s njima, prvu dozu vakcine primiće i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

U Zeničko-dobojski kanton juče je stiglo prvih 740 doza vakcine Astra Zeneka, koje je FBiH donirala Srbija.

Institut za zdravlje i bezbednost hrane Zenica preuzeo je vakcine od Zavoda za javno zdravstvo FBiH, saopšteno je iz ovog instituta.

Očekuje se da će vakcinisanje zdravstvenih radnika započeti danas ili u četvrtak, a dinamiku određuju ustanove na terenu.

Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice Abdulah Nakaš Sarajevo, kazao je za Nezavisne da bi danas ova bolnica trebalo da počne vakcinaciju medicinskog osoblja.

SITUACIJA U TREBINJU SE KOMPLIKUJE

U Bolnici Trebinje se situacija sa koronavirusom komplikuje, a broj pacijenata je dvostruko povećan u poslednjih 7 dana, zbog čega se više moraju poštovati ranije propisane mere.

Autor: Anja Matarugić, Dragan Sladojević / redportal.rs

#COVID-19

#Republika Srpska

#Vakcina

#domovi zdravlja

#korona

#koronavirus

#medicinski radnici

#vakcinacija