Novi soj koronavirusa koji je trenutno u KS puno je agresivniji i brže razvija teške kliničke slike

SARAJEVO: Zbog pogoršane epidemiološke situacije Kanton Sarajevo će biti zatvoren od petka u 20 č. do ponedeljka u 7, preneo je portal Klix.ba

Ovo je potvrdio premijer Kantona Sarajevo Edin Forto. Kako je istakao, od petka pa do ponedeljka do 7 č. biće zatvoreni svi poslovni objekti osim apoteka, benzinskih pumpi i objekata koji prodaju hranu i piće. Takođe, tokom zatvaranja radiće i javni prevoz. Forto je rekao:

Nastavićemo sprovođenje mera tokom radne sedmice, a od petka u 20 sati uveče zatvaramo sve poslovne subjekte do 7 sati ujutro u ponedeljak. Biće zatvoreni svi osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe, apoteke i javni prevoz. Biće omogućena dostava i moći će se održavati sportski događaji bez publike na otvorenom.

Građanima će u tom periodu biti dozvoljeno kretanje, ali tržni centri i ugostiteljski objekti neće raditi.

Premijer Forto je u obraćanju javnosti putem zvaničnog naloga Vlade Kantona Sarajevo objasnio i razloge uvođenja ovakve mere:

Prvo, novi soj koronavirusa koji je trenutno u KS puno je agresivniji i brže razvija teške kliničke slike. Kapaciteti bolnica su popunjeni i ako se ovakav rast nastavi, zdravstveni sistem neće moći zbrinjavati ni one sa lakšom kliničkom slikom.

IZVOR: TW / @vladaks_

Autor: klix.ba / redportal.rs

#COVID-19

#Edin Forto

#Maske

#Sarajevo

#epidemiološka situacija

#korona

#koronavirus

#vakcinacija

#vakcine

#vikend

#zatvaranje