Okrutnih je bilo mnogo, ali u tom paklu bilo je i onih koji su se izdvojili po svojoj okrutnosti. Jedan od njih bio je Petar Brzica.

Petar Brzica je bio student prava i zagriženi član predvodničke katoličke organizacije zvane „Križari“.  Bio je ustaški stražar u koncentracionom logoru Jasenovac. Nekoliko ustaša se kladilo ko će za noć preklati više srpskih vratova. Za jednu noć, između 29. i 30. avgusta, Petar Brzica je prerezao grlo 1.360 zatočenika specijalno konstruisanim koljačkim nožem zvanim „Srbosjek“ i time "pobedio" u takmičenju. Kako je pobedio na takmičenju, proglašen je za „Kralja Srboklanja“.

Njegove nagrade su bile zlatni sat, srebrni servis, pečeno prase i boca vina.

Pomenuto takmičenje je isto ono u kom je stradao čuveni logoraš, kanonizovan od strane Srpske pravoslavne crkve, Vukašin Mandrapa, zvani Vukašin Jasenovački.

Foto: Srpska pravoslavna crkva

Srbosek je kolokvijalno ime jedne vrste noža kojim su klani logoraši hrvatskih koncentracionih logora tokom Drugog svetskog rata. Gornji deo ovog noža je bio napravljen u obliku kožne rukavice oblikovane tako da palac prolazi kroz rupu a oštrica kao da izlazi iz ruke. Oštrica-nož je bila zakrivljena i dugačka na konkavnoj strani 12 cm. Nož je bio pričvršćen za ovalni bakarni tanjir koji je bio pričvršćen za debeli kožni omotač rukavice. Na taj način je ruka onog ko koristi ovaj nož bila zaštićena a brzina klanja nožem povećana.

Foto: Wikipedia.org

Posle Drugog svetskog rata emigrirao je u Sjedinjene Američke Države. Jugoslovenske vlasti nisu bile u mogućnosti da ga uhvate. Verovatno je da je promenio identitet.

Brzica je ostao neotkriven i nekažnjen za počinjene zločine.

Autor: Viktorija Marković

#Vukašin Jasenovački

#Vukašin Mandrapa

#jasenovac

#petar brzica