Najverovatnije će biti postavljen na Cetinju

BANJALUKA: - Spomenik blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju izvajan u Banjaluci, a izliven u bronzi u livnici u Smederevu, uskoro bi trebalo da bude postavljen u Crnoj Gori, najverovatnije na Cetinju - rekao je autor spomenika banjalučki akademski vajar Bojan Mikulić.

Mikulić, koji je po narudžbi iz Crne Gore uradio spomenik mitropolitu Amfilohiju, visok 4,2 m a zajedno sa postoljem i stepeništem 10 m, rekao je da bi svečano otkrivanje spomenika trebalo da bude upriličeno kada se navrši 6 meseci od mitropolitove smrti (kraj aprila).

Za Politiku je izjavio da nije sasvim siguran gde će spomenik biti postavljen, te dodao da bi, prema njegovim saznanjima, to moglo biti Cetinje ili okolina. Izjavio je:

Mislim da izlivaju dva identična spomenika, naime, radi se i jedna replika. Ne znam tačno gde će biti postavljeni. Možda će simbolično biti postavljeni paralelno u Srbiji i Crnoj Gori, ali to su zaista samo moje pretpostavke.

Da bi preneo lik ovog duhovnika, Mikulić je čitao njegove govore, besede i upoznavao se sa njegovim životom, a svoj utisak o pokojnom mitropolitu sažeo je u jednu reč - borbenost, ali ne agresivna, nego uzvišena duhovna i istrajna, koja je okarakterisala čitav njegov život.

Mikulić je naveo da je mitropolita Amfilohija doživeo kao čoveka koji je živeo borbeno, u najpozitivnijem smislu te reči, i da nikako nije mogao da ga stavi u statičan položaj, kako se obično stavljaju sveštena lica. Rekao je:

U njegovoj večitoj borbi desna ruka je uvek uzdignuta dok govori o nekom narativu. To je posebno izraženo njegovim stavom i vetrovima na mantiji.

Foto: Banjaluka.info / Radio Svetigora

Kada se pogleda šta je Amfilohije prošao na Kosovu, kakva stradanja gledao, ostajući poslednji da bi sve žrtve sahranio, jasno je, istakao je Mikulić, da je njegov život bio borba, istrajna i plemenita, za ljudskost, naciju i duhovnost.

Mikulić trenutno izrađuje i spomenik Svetom Vasiliju Ostroškom, visine 4,2 metra, koji će biti postavljen u Crnoj Gori, najverovatnije u blizini manastira Ostrog.

Autor: redportal.rs

#Amfilohije Radović

#Bojan Mikulić

#Mitropolit

#Spomenik

#cetinje

#spomenik Amfilohiju

#umetnik