Film je izazvao brojne reakcije širom regiona

Film Dara iz Jasenovca je verovatno najveći hajlajt srpske i regionalne kinematografije u poslednjih nekoliko godina.

Pored umetničke težine, ovaj film ima i izuzetno veliku istorijsku i političku težinu, a pogotovo ako se uzme u obzir da je ovaj film prvi koji nakon 75 godina govori o genocidu koji je počinjen nad više od 700.000 Srba, Jevreja i Roma.

Pored srpske javnosti koja je većinski bila homogena pri stavu da je film izuzetno težak, da šalje veliku poruku i da se nadaju da će ovo biti samo početak ekranizacije zločina koji su počinjeni nad Srbima, hrvatska javnost je isto tako bila homogena, ali sa potpuno druge strane, što može da se vidi i po hrvatskim medijima.

Index.hr - "Kafanske svađe kao maksimalni domet filma"

Najveći hrvatski portal je u tekstu pod naslovom "Dara iz Jasenovca, pornografija nasilja pod zaštitom Vučićeva režima" izneo je svoju kritiku ovog filma gde se čak nije govorilo o genocidu, već o "pogromu nad Srbima, Židovima, Romima..".

U nastavku je ovaj portal ocenio kako će "maksimalan domet biti da služi kao povod kafanskim svađama", međutim bilo kakva kritika o režiji, scenariju i glumi je izostala.

Slobodna Dalmacija - "Srbijanski javni servis imao gledanost od 50,3 posto"

Portal najvećih dnevnih novina u Dalmaciji je bio nešto umereniji. Više se bavio podacima koji su bili dostupni i koji su objavljeni.

Govorilo se o tome da je film predstavljen kao "srpska povijesna drama", kao i da su film finansijski pomogle Vlade Republike Srbije i Srpske, Filmski centar Srbije i brojne druge institucije, dok je "srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio u nedjelju da je država pomogla film, naglasivši kako je to bilo na njegovu inicijativu."

Jutarnji.hr - "Ne može se priča graditi na zločestim ustašama i nemoćnim Srbima"

Na jednom od najpopularnijih hrvatskih portala govorilo se o tome da "film o zloglasnom ustaškom logoru trenutačno ne predstavlja ništa u ionako stalno zategnutim srpsko-hrvatskim odnosima", kao i da je "srpska država uložila golem novac u Daru iz Jasenovca".

Ono što su istakli kao "neveštu režiju" su scene sa specijalnim ustaškim nožem "srbosjekom" koji nije dovoljno istaknut, kao i scena u kojoj dvoje ustaša ima seks u automobilu dok traje klanje. Ostaje nepoznato iz kog razloga je ovo etiketirano kao "nevešto".

Na kraju, autori ove "kritike" su otišli i korak dalje tako što su za film rekli da ne pripadaju glavnom društvu, već je u pitanju "provincijalni uradak".

Večernji.hr - "Užas ustaških zločina prikazan je na katastrofalan način"

U početku se govorilo da Dara iz Jasenovca pretenduje da bude srpska Šindlerova lista kao film koji će govoriti o patnjama jednog narod i nacističkim zlodelima. Međutim, ton u daljem tekstu se drastično menja.

Istaknuto je kako je film želeo da ustaše prikaže što krvoločnijim i nehumanijim ljudima, uz šta se složio autor teksta, samo što je ubačeno svima poznato "ali...".

Jedina pohvala usmerena je Aleksandri Kovač i Romanu Goršeku za "zaista impresvinu glazbu".

Autor: redportal.rs

#Dara iz Jasenovca

#Hrvatski mediji

#jasenovac