Svoju sestru penjao u vagon kako bi se mogla prebaciti iz Zagreba do Jastrebarskog i spasiti od sigurne smrti

GRADIŠKA: Preživeli logoraš sistema ustaških logora Jasenovac Milutin Vučkovac (87) iz Gornjih Podgradaca kod Gradiške izjavio je da je u filmu Dara iz Jasenovca prikazana istina o zločinima u Jasenovcu i istakao da je značajno da ovo ostvarenje pogledaju mladi, ali i buduće generacije kako se takvo zlo više nikada ne bi ponovilo.

Za Srnu je rekao:

Za mene su potresne scene iz ovog filma, koje sam ponovo proživeo. Potrebno je da se i ubuduće prikazuju slični filmovi da se svetska i domaća javnost upozna sa razmerama ustaških zločina. U filmu je prikazana samo jedna pojedinost i sve je tačno tako bilo, ali je u stvarnosti bilo mnogo teže i gore.

Vučkovac kaže da su za njega posebno potresne scene iz filma kada su ustaše prevozile logoraše vagonima, jer je i on kao 7-godišnjak 1942. godine svoju sestru penjao u vagon kako bi se mogla prebaciti iz Zagreba do Jastrebarskog i spasiti od sigurne smrti, preneo je portal Moja Gradiška.

Vučkovac svedoči da je kao 7-godišnjak iz Gornjih Podgradaca poteran u Gradišku, a zatim u Staru Gradišku, Mlaku, Jablanac, Zagreb i Jastrebarsko.

On kaže da su po dolasku u Jasenovac ustaše odmah odvojile decu od majki i prebacile ih u Zagreb, a zatim u Jastrebarsko i Jasiku, gde je bilo na hiljade srpske dece koja su spavala po nekim njivama uz tadašnju ciglanu.

IZVOR: YT / Moja Gradiška TV

Vučkovac je istakao:

Najčvršći su uspeli da prežive Jasenovac i Jastrebarsko. Najteže nam je bila glad, žeđ i hladnoća. Kada smo mi iz Jastrebarskog trebali biti dodeljeni nekim hrvatskim seljacima u to vreme, došla je moja strina i tetka koje su mene i još nekoliko dece izbavile iz logora.

On kaže da se seća da je Dijana Budisavljević u to vreme spasavala srpsku decu iz ustaških logora, te da se molio Bogu da dođe i do njih, ali da se to, ipak, nije desilo.

Film Dara iz Jasenovca je prvi igrani film na temu hrvatskog ustaškog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu. Ova drama osvrće se na period Drugog svetskog rata, kada posle velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari lokalno stanovništvo masovno završava u ovom koncentracionom logoru.

Predrag Gaga Antonijević je najavio da će nakon filma, u istoimenoj seriji, priča biti proširena i događajima koji se odnose na operaciju Oluja, kao nastavak priče o srpskom stradanju i egzodusu iz Hrvatske, započetom tokom Drugog svetskog rata.

Autor: redportal.rs

#Gradiška

#Milutin Vučković

#jasenovac

#logor

#preživeli logoraš