Polcija traga sa Sašom Mijalkovim

Bivši šef makedonske obaveštajne službe UBK Sašo Mijalkov nedostupan je od juče popodne, a policija nije uspela da uruči rešenje za kućni pritvor, koje je kao meru predostrožnosti, na zahtev tužilaštva, doneo Krivični sud tokom vikenda.

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je stavljen u kućni pritvor i da se preduzimaju mere i aktivnosti na njegovom pronalaženju. Tužilaštvo je zatražilo kućni pritvor zbog opasnosti od bekstva očekujući objavljivanje presude u slučaju Target-Tvrđava u petak, u kojoj je Mijalkov jedan od optuženih.

Javno tužilaštvo potvrdilo je da mu sud nije odredio pritvor, već blažu meru kućnog pritvora. Ali za sada ni tužilaštvo ni sud nemaju zvanične informacije. Kažu da će to biti objavljeno kasnije tokom dana.

Na veb stranici Ministarstva unutrašnjih poslova za Mijalkovom nije objavljena nijedna poternica, koja je, prema izveštačima makedonske TV 21, poslednji put viđen juče oko 14 sati u baru Distrikt u hotelu Meriot.

Kasnije, tokom jučerašnjeg dana, vršen je pretres na nekoliko adresa u Skoplju, ali nije pronađen. U završnoj reči za Target-Tvrđava, tužilaštvo je zahtevalo maksimalnu kaznu za Sašu Mijalkova.

Jedan je od optuženih za nezakonito prisluškivanje preko 20 hiljada građana u periodu od 2008. do 2015. godine. Prema optužnici, kroz tri sistema za presretanje komunikacija u UBK, nezakonito je nadgledano 4.286 telefonskih brojeva za koje uopšte nisu izdate sudske naredbe. Presuda za Target - Tvrđava trebalo bi da bude objavljena u petak, 26. februara.

Autor: redportal.rs

#Makedonija

#Nikola Gruevski

#Sašo Mijalkov

#Skoplje

#Target-Tvrđava