Ide se ka neradnoj nedelji

Neradna nedelja ili kraći radni dan za trgovce u Banjaluci uskoro bi trebalo da postane java, a za početak odnosilo bi se isključivo na ovu branšu, potvrdio je za Glas Srpske gradonačelnik Draško Stanivuković, te dodao da bi iz ove odluke bili izuzeti hoteli, restorani, kafići i drugi objekti koji su deo turističke ponude ili utiču na turističko tržište, ne precizirajući kad bi odluka mogla da stupi na snagu.

Izjavio je:

Odluka je spremna, međutim, važno je napomenuti da ćemo imati tranzicioni period kako bi se svi trgovci mogli prilagoditi novonastaloj situaciji.

Stanivuković je dodao da je on zagovornik ideje da nedelja bude neradni dan, ali da ne bi trebalo da se ovakvi planovi donose ishitreno:

Nedelja bi tradicionalno trebalo da bude neradni dan, ali do ovakve odluke se dolazi u etapama kako bi se trgovci mogli prilagoditi novom načinu rada.

Dodao je da je planirano da ovakav sistem rada bude primenljiv i na ostale branše, prvenstveno benzinske pumpe, te da je fokus grada na podsticanju turizma i ugostiteljstva, pa će iz plana za sada biti izostavljeni ugostiteljski objekti.

Prema rečima gradonačelnika, ide se ka donošenju odluke o skraćivanju radnog vremena do 18 č. tokom probnog perioda od pola godine, a nakon toga da nedelja bude neradni dan.

Naglasio je da bi, na osnovu analiza i primera drugih gradova koji koriste ovaj princip, skraćenje radnog vremena trebalo da povoljnije utiče na produktivnost radne snage. Rekao je:

Zagovornik sam očuvanja tradicionalnih vrednosti kao što je porodica ili odlazak u crkvu nedeljom. Smatram da će skraćivanje radnog vremena povoljno uticati na radnike i da se neće loše odraziti na ekonomiju.

Iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske se protive toj ideji, te navode da se pitanje rada nedeljom mora rešavati na nivou čitave Srpske. Predsednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić je izjavio:

Ovakva odluka loše će uticati na radnu snagu, na broj radnih mesta, na promet robe kao i na cene određenih proizvoda. Potrebno je voditi računa jer će ona uticati na navike građana koji zbog obaveza u nabavku idu uglavnom vikendom.

Iz Saveza sindikata RS ranije su rekli da je ideja o neradnoj nedelji njihova. Predsednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih delatnosti Goran Savanović je saopštio:

Savez opština i gradova je na našu inicijativu predložio lokalnim zajednicama da ukinu ili makar ograniče rad nedeljom, što su Višegrad i Mrkonjić Grad već prihvatili. Sindikat od te ideje neće odustati, jer želimo da zaštitimo radnike, pre svega žene, koje su u trgovini i uslužnim delatnostima najbrojnije.

Autor: redportal.rs

#BANJALUKA

#Draško Stanivuković

#nedelja

#rad

#rad nedeljom