Problemi za Kinu i njen ulazak na Stari kontinent

Platforma 17+1 koja je 2012. godine stvorena od strane zvaničnog Pekinga kako bi se stvorili bliski kontakti i odnosi sa 17 država centralne i istočne Evrope izgleda da se svodi na platformu 11+1, piše briselski portal POLITICO.

Briselski portal navodi da se Si Đinping vodi strategijom "zavadi pa vladaj", po kojom bi udvostručio kineski uvoz hrane iz istočne i centralne Evrope u narednih 5 godina. Kako navode, to je bio pametan plan Sija Đinpinga da pomogne državama čiji prehrambeni sektor ispašta zbog izrazito protekcionističkih farmi u zapadnom delu Evrope.

Format 17+1 predstavlja forum preko kog Peking pokušava da uveća svoj uticaj na istoku Evrope kroz investicije povezane sa projektom Pojas i put. Takođe, pored uvećane kupovine prehrambenih proizvoda, pojavljuje se sve veći broj država koje žele da kupe kinesku vakcinu što u Evropskoj uniji sa jedne strane vide kao nuždu, a sa druge strane kao ulazak Kine u Evropu na velika vrata.

Sve države koje nisu došle na ovaj sastanak sa Si Đinpingom su 2004. godine ušle u NATO pakt, a ovakav potez se povezuje i sa najavom Bajdena da će se čvsto suprotstaviti Kini. Države koje nisu prisustvovale sastanku su Bugarska, Rumunija, Slovenija, Estonija, Letonija i Litvanija. Kako navodi POLITICO, Estonija, Letonija i Litvanija vide NATO kao garant odsustva ruskog uticaja na Baltiku tako da se odluka vojne alijanse uvek poštuje u ovom regionu.

Si Đinping je najavio još jedan projekat koji bi olakšao protok roba preko carina i granica i to na liniji kopno - more što bi išlo od Budimpešte, preko Srbije i Severne Makedonije, do Grčke i luke Pirej koja je sada u vlasništvu Kine.

U kolikoj meri će Sjedinjene Države i Evropska unija posmatrati ovaj prodor Kineza u Evropu, ostaje da vidimo u vremenu koje dolazi.

Autor: redportal.rs

#Balkan

#Baltik

#Mađarska

#Pojas i put

#Srbija

#kina