Metode jakuza sve više liče na metode Tima Raketa

U filmovima i video igrama često postoji romantizovana, ili bar dramatična, predstava o tome odakle jakuze dobijaju novac. Bilo da je reč o pljačkama banaka, krađi dijamanata, prikupljanju reketa od luksuznih barova sa atraktivnim hostesama, otimanju nezakonito stečenog bogatstva od korumpiranih biznismena ili političara, ili samo iznuđivanju novca od običnih prolaznika, jakuze su generalno prikazane kako zarađuju novac svojim stavom čvrstog momka i "uličnom pameću", prelazeći granice zakona, ali i sposobnosti običnih građana zadovoljnih da idu utabanom stazom koju je postavilo civilizovano društvo.

A odna u stvarnom svetu, imamo slučaj gde je visoko rangirani član jedne od najpoznatijih porodica jakuza uhapšen zbog krađe Pokémon karata. Složićete se da taj zločin i nema neki "cool" faktor.

Policijska uprava Tačikave, grada u prefekturi Tokio, objavila je da je uhapsila Keita Saitoa,  39-godišnjeg kanbua unutar Takinogava porodice, drugog po veličini organizovanog kriminalnog sindikata u Japanu, Sumijoši-kai. Kanbu je drugi najviši rang u okviru jakuza i nosioci ovog čina direktno primaju naređenja i polažu račune glavi porodice.

Razlog za hapšenje ovog visoko rangiranog pripadnika jakuza je provala koja se dogodila u toku noći između 29. i 30. decembra 2022. godine. Tom prilikom je Saito zajedno sa svojim saučesnikom Kubošitom upao u kancelariju u gradu Ogano u Saitami, prefekturi koja se graniči sa Tokijom na severu. Tokom provale ukradeno je 29 predmeta ukupne vrednosti oko 252.000 jena (1.625 dolara), uključujući 25 Pokémon karte.

Saitovog saučesnika, 56-godišnjeg Hidefumi Kubošita, za kojeg prethodno nije bilo poznato da ima veze sa bilo kojim jakuza sindikatom, policija tereti za organizovanje i vođenje pljačke. Kubošito je negirao optužbe, dok je Saito priznao da je provalio u kancelariju i ukrao predmete. Policija takođe traga za još dvojicom muškaraca koji su takođe učestvovali u pljački.

IZVOR: YT / ntv_news

Snimak hapšenja pokazuje krajnje neočeikavani izgled ovih kriminalaca. Kubošita je prilikom hapšenja na sebi imao simpatičnu majcu sa slikom plišanog meded, dok je Saito, sa svojim nenametljivim ponašanjem i odećom, više podseća na nekog ko je krenuo na Pokémon turnir.

Iako Japan beleži značajan porast krađa kolekcionarskih kartica, i dalje je neobično videti pravog člana jakuze, i to onog koji je visoko pozicioniran u okviru organizacije, kako biva uhvaćen zbog ovakvog zločina. To je izazvalo lavinu šaljivih komentara na mrežama:

- Čak su i jakuze zainteresovane za Pokémone.
- Umesto da ih je uhvatio sve, uhvatili njega.
- Lik definitivno ne izgleda kao jakuza.
- Jesu li sigurni da je član jakuza, a ne Tima Raketa?
- Nisam znao da postoji elitni ogranak jakuza specijalizovan za Pokémon karte. Je l imaju i jedinicu za Yugioh karte možda?
- Da li to znači da u jakuzi postoji neko čiji je posao procenjivanje vrednosti Pokémon kartica?
- Pitam se da li je i onaj ser*nja iz osnovne škole koji mi je krao karte takođe postao jakuza?

Bez obzira na "cool" faktor ovog zločina, Pokémon kartice su lake za nošenje, likvidne (u smislu lako pretvorive u gotovinu) i teške za praćenje. Sve su to "kvaliteti" koje jakuze cene. S obzirom na to da jakuze ne oklevaju u pokušajima da zarade novac kroz "seksi fotošopovanje" i noćno sakupljanje morskih krastavaca (i ne, poslednje nije eufemizam za prvo), malo je verovatno da će smatrati krađu Pokémon kartica za izvor prihoda koji je ispod njihovog dostojanstva, tako da bi prodavnice kartica i pojedinačni kolekcionari možda trebali početi razmišljati o jačanju i pooštravanju svojih sigurnosnih protokola.

Autor: Redportal.rs