Predviđeno i uvođenje desetodnevnih i godišnjih naknada

U zaštićenom području Nacionalnog parka Tara počela je naplata naknade za korišćenje vozila na motorni pogon, a cene su od 300 do 1.700 dinara po danu. 💸

Kako je saopštilo Javno preduzeće Nacionalni park Tara, naknada se naplaćuje na ulaznim kapijama u Perućcu i na Kaluđerskim Barama.

Dodaje se da se ova naknada naplaćuje u skladu sa Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara, odnosno Odlukom o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Nacionalni park Tara.

Za Prvu kategoriju motornih vozila do 1,3 metra visine, motocikli i putnička vozila, naknada je 300 dinara po danu, za Drugu kategoriju motornih vozila sa prikolicom visine do 1,3 metara i kombi vozila, naknada po danu je 500 dinara, dok Treća kategorija motornih vozila, visine 1,3 metara, odnosno autobusi i kamioni plaćaju 700 dinara po danu. Za četvrtu kategoriju motornih vozila, odnosno za sva vozila sa više od tri osovine, plaća se naknada od 1.700 dinara po danu.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljevic

JP Nacionalni park Tara naglašava da će se u prvom periodu naplata naknade vršiti po vozilu po danu, a predviđeno je i uvođenje desetodnevnih i godišnjih naknada ako se pribave potrebne dozvole i saglasnosti, kako piše Tanjug, prenosi 021.rs.

Ističe se da su od plaćanja ove naknade oslobođena fizička lica koja imaju prebivalište u zaštićenom području, ona koja su zaposlena na prostoru zaštićenog područja i koja obavljaju poslove ili vrše službene radnje u tom području, zatim fizička lica sa invaliditetom, kao i penzioneri sa najnižim iznosom penzije u smislu zakona kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje uz podnošenje dokaza. Od plaćanja naknade su oslobođena i vozila sa registarskim oznakama Bajine Bašte. 

U saopštenju se navodi i da prema Zakonu sredstva od naknada za korišćenje zaštićenog područja idu na namenski račun upravljača i mogu se trošiti za aktivnosti zaštite i razvoja zaštićenog područja.

Autor: 021.rs