Valjevo pamti podvig hrabrog pilota 🛩️

Na današnji dan pre 25 godina poginuo je pilot pukovnik Milenko Pavlović, komandant 204. lovačko-avijacijskog puka Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Toga dana oko 12 časova veća grupa aviona NATO je dejstvovala u okolini Valjeva, uglavnom u reonu vojne fabrike Krušik. Zadatak da poleti i pruži otpor dobio je jedan mlađi pilot, ali je tada potpukovnik Pavlović telefonirao i naredio da ga zaustave pre poletanja. Zatim je došao i naredio mu da napusti kabinu aviona MiG-29, uz reči:

Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!

Potpukovnik Pavlović je zatim poleteo u neravnopravnu borbu protiv 16 aviona NATO. Neprijatelja je zbunila njegova odlučnost, ali su se ubrzo konsolidovali i uspeli da ga pogode. Stradao je još u vazduhu, a njegov avion se srušio u selu Petnica.

Na društvenoj mreži X pojavila se zanimljiva fotografija iz jednog ugostiteljskog objekta u Valjevu, na kojoj se vidi kesica šećera sa fotografijom pukovnika Pavlovića i datumom njegove pogibije. Korisnica egobobica, koja je objavila fotografiju, napisala je u tvitu:

Na ovaj dan, pre tačno 25 godina, pukovnik Milenko Pavlović iz Valjeva, poginuo je u neravnopravnoj borbi s NATO avionima, u koju je otišao umesto mladjeg pilota rečima "Majku vam dečju, nećete vi da ginete,ja ću", i iza sebe ostavio dva sina i suprugu. Valjevo pamti zauvek. 💔

IZVOR: X / @egobobica

Autor: redportal.rs