Prekid fudbalske utakmice u Splitu pamti se i danas ☝🏻

Na današnji dan 1980. godine građani Jugoslavije saznali su da je preminuo maršal Josip Broz Tito, doživotni predsednik SFR Jugoslavije i Saveza komunista Jugoslavije.

Titovo zdravlje bilo je ozbiljno narušeno od kraja 1979. godine. Usledile su komplikacije koje su dovele do prekida cirkulacije krvotoka u nozi, što je ozbiljno zabrinulo lekare koji su mu savetovali bolničko lečenje. On je to najpre odbio, ali kako nije dobro reagovao na terapiju datu u kućnim uslovima, pristao je da 12. januara 1980. godine bude prebačen na Kliniku za kardiovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra u Ljubljani.

Prva operacija nije najbolje prošla, pa je praćena postoperativnim komplikacijama poput povišene temperature, naznakama srčane slabosti i nakupljanjem vode u plućima. Stanje mu se popravilo posle nedelju dana, što su lekari iskoristili da mu saopšte kako je neophodno amputirati bolesnu nogu. Tito je takvu odluku brzo prihvatio kao neminovnost. Mada su prvi znaci bili dobri, zbog čega je iz intenzivne nege prešao na bolničko lečenje, brzo su se smenjivali loši znaci - otkazivanje bubrega, upala pluća i moždano krvarenje.

Lekari su ga, radi održavanja u životu, 26. februara priključili na aparat za veštačko disanje i stavili u stanje veštačke kome. Tako je ostalo sve do 4. maja kada je preminuo. Vest o Titovom smrti saopštio je Miodrag Zdravković, spiker Televizije Beograd.

IZVOR: YT / ovatajem

Jedna od najupečatljivijih scena koje se ljudi sećaju u vezi Titove smrti, jeste prekid utakmice između Crvene zvezde i Hajduka koja se igrala na stadionu Poljud u Splitu. Utakmica je prekinuta u 19 časova i 12 minuta, kada se gledaocima sa razglasa obratio gradonačelnik i predsednik kluba Ante Skataretiko, pozvavši ih da minutom ćutanja odaju poštu predsedniku.

Nakon minuta ćutanja, među 50.000 gledalaca se spontano razvila pesma Druže Tito, mi ti se kunemo, koju su potom svi zapevali, a sve je snimljeno kamerom.

IZVOR: YT / swamigal

Autor: redportal.rs