Tekuća pravna bitka i javna rasprava naglašavaju kritičnu debatu o ravnoteži između slobode govora i društvene odgovornosti na digitalnim platformama

Sukob Australije sa Ilonom Maskom oko moderacije sadržaja na društvenim mrežama je eskalirao nakon što je australijski sud naložio X-u (nekada poznatom kao Twitter) da onemogući globalni pristup snimcima nedavnog napada nožem u crkvi. Ova pravna akcija je u skladu sa odlučnim stavom Australije koji je utjelovljen u Zakonu o online sigurnosti iz 2021. godine, usmerenom na odgovornost tehnoloških platformi za njihov sadržaj.

Sudska naredba, izdata od strane Federalnog suda u Sidneju, zahteva da X ograniči globalni pristup video snimcima koji prikazuju napad na Mar Marija Emanuela, asirskog hrišćanskog biskupa, tokom službe u crkvi Hrist Dobri Pastir u Sidneju. Snimci, koji su izazvali značajne nemire i nasilje u zajednici, naglašavaju šire izazove i odgovornosti upravljanja društvenim mrežama.

Premijer Entoni Albaniz kritikovao je Maska, vlasnika X-a, nazivajući ga "arogantnim milijarderom" zbog osporavanja naredbe i ignorisanja ozbiljnosti širenja nasilnog sadržaja. Kao odgovor, Mask je izjavio da X predstavlja bastion slobode govora, kritikujući australijske zvaničnike, uključujući eSafety komesarku Džuli Inman Grant, koju je nazvao "australijskim komesarom za cenzuru".

Mask je tvrdio da bi usklađivanje sa zahtevima Australije moglo postaviti globalni presedan, gde bi bilo koja država mogla potencijalno kontrolisati sadržaj na internetu univerzalno. Istakao je da je sporni sadržaj već cenzurisan u Australiji, ali ostaje dostupan izvan njenih granica, čuvan na serverima u SAD-u, naglašavajući svoju posvećenost slobodi govora.

IZVOR: X / elonmusk

Australijska vlada, uz podršku Albaniza i Inman Grant, tvrdi da su njihovi napori ključni za zaštitu građana i održavanje javnog reda, posebno s obzirom na nasilne posledice napada, koje su rezultirale brojnim povredama policije i materijalnom štetom.

Tekuća pravna bitka i javna rasprava naglašavaju kritičnu debatu o ravnoteži između slobode govora i društvene odgovornosti na digitalnim platformama. Ishod ovog spora mogao bi imati značajne posledice za način regulisanja sadržaja na globalnoj sceni, oblikujući buduće interakcije između vlada i tehnoloških giganata.

Autor: Redportal.rs