Povadili su noževe i pojurili na masu građana. 🤷‍♂️

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić objavljuje Priče o Beogradu za koje je reko ko od nas znao. Ova priča je svakako jedna od tih.

Na svom nalogu na X mreži ministar Vesić je objavio celu priču o ustašama u Beogradu ☝:

- Retka slika iz marta 1943. godine na kojoj se vidi kako nemački vojnik čisti cipele u Karađorđevoj ulici, a pored njega se nalazi ustaša u uniformi!?

- Povodom toga zanimljivo je svedočenje žandarma Vasilija Damjanovića koje je dato 11. jula 1945. godine u vezi sa događajem od 21. decembra 1941. godine kada je grupa od šest ustaša prešla iz Zemuna u stari deo Beograda koristeći bezvlašće u Srbiji koja je bila pod nemačkom okupacijom:

- "21. decembra 1941. godine kao službenik Uprave grada Beograda saznao sam od nekih građana, da su prešli u Beograd šest ustaša i da se nalaze u bivšem reonu desetog kvarta. Ja sam otišao na i našao trojicu od njih i uhapsio ih u Bosanskoj ulici. Prilikom privođenja za deseti kvart, vikali su: ”Živela NDH, živeo Ante Pavelić”, povadili su noževe i pojurili su na masu građana koja nas je okruživala. Naelektrisana masa sveta jurnula je na njih, jednog na mestu linčovala, a dva premlatila. Ja nisam hteo da preduzmem niti mogao šta protivu revolta mase, na povike ustaša da živi NDH. Zbog toga su me uhapsili agentu Gestapoa četiri na broju i sproveli me u nemački vojni zatvor gde sam proveo pet meseci pod istragom, pa izveden pred najviši vojni sud. Osuđen sam na tri godine zatvora od koga sam proveo tri meseca u Đušinoj, oko sedam meseci u nemačkom vojnom zatvoru, u Požarevcu oko četrnaest meseci…”

IZVOR: X / @sicveO11

Autor: redportal.rs