Pre toga su mu ukrali telefon i izbili zub 😱

Mladi stanovnik Moskve nedavno je kažnjen i krivično gonjen od strane policije zbog farbanja kose u žuto i plavo, što su i boje ukrajinske zastave.

U noći 27. aprila, Stanislava Netesova su napali nepoznati napadači na autobuskoj stanici u centru Moskve dok se vraćao sa posla. Ukrali su mu telefon i izbili zub, ali kada je sutradan otišao u Ministarstvo unutrašnjih poslova u okrugu Tverskoj da prijavi zločin, bio je šokiran kada je saznao da su vlasti, umesto da mu pruže pomoć, više zainteresovane za to. On je farbao kosu u žuto, plavo i zeleno što je policija smatrala simbolom Ukrajine i prekršajem za rusku vojsku, što je po zakonu kažnjivo.

Stanislav Netešov je u razgovoru za OVD-Info rekao da je policija o njemu sačinila zapisnik za zločin, uzela mu otiske prstiju i uručila poziv u vojnu komisiju, navodeći da će ga naterati da poljubi svoju rodno tlo u rovovima.

Ruski sudovi priznaju da sve izjave koje se smatraju antiratnim diskredituju vojsku, što je zločin za koji se kažnjava novčanom kaznom do 50.000 rubalja (543 dolara) i do 5 godina zatvora za ponovljena krivična dela. Prema Vestki, izdato je 8.628 protokola po članu Zakonika o upravnim prekršajima o diskreditovanju vojske između 2022. i 2023. godine u Rusiji.

Autor: redportal.rs