Rad pokazuje da se krv B može učiniti univerzalnom 🧪🧬

Transfuzija krvi je spasonosna. Svako davanje krvi nekome će pomoći, ali zbog krvnih grupa ne može sva krv pomoći svima. Univerzalni tipovi donatora su traženi. Zahvaljujući novom otkriću, u bliskoj budućnosti sva krv bi mogla postati univerzalna.

Poznato je 45 sistema krvnih grupa i oni zavise od prisustva 362 antigena na crvenim krvnim zrncima. Najvažniji su ABO grupa i rezus (Rh) antigen. Ljudi mogu biti A, AB, B ili O i imati pozitivan ili negativan Rh tip. Istraživači su otkrili enzime koji mogu ukloniti specifične šećere koji čine antigene A i B. Konkretno, rad pokazuje da se krv B može učiniti univerzalnom.

- Prvi put, novi enzimski kokteli ne samo da uklanjaju dobro opisane antigene A i B, već i proširene varijante koje ranije nisu bile prepoznate kao problematične za sigurnost transfuzije. Blizu smo mogućnosti da proizvedemo univerzalnu krv od donatora grupe B, dok još treba da se uradi na pretvaranju složenije krvi grupe A. Naš fokus je da detaljno istražimo da li postoje dodatne prepreke i kako možemo da poboljšamo naše enzime da bismo dostigli krajnji cilj univerzalne proizvodnje krvi - rekao je profesor Maher Abou Hašem sa Tehničkog univerziteta u Danskoj u saopštenju.

Enzimi potiču iz bakterije koja živi u našim crevima. Zove se Akkermansia muciniphila i hrani se razbijanjem crevne sluzi pomoću specifičnih enzima. Kako se ispostavilo, složeni šećeri u crevnoj sluzokoži podsećaju na one koji se nalaze u krvi. Iz tog razloga, istraživači su verovali da se ove bakterije mogu koristiti za pravljenje univerzalne krvi.

Foto: nature microbiology/ nature microbiology

- Ono što je posebno u vezi sa sluzokožom je to što bakterije, koje su sposobne da žive na ovom materijalu, često imaju prilagođene enzime za razbijanje struktura šećera u sluzokoži, koje uključuju antigene krvne grupe ABO. Ova hipoteza se pokazala tačnom - dodao je Abou Hachem.

Iz bakterija je tim izvukao 24 enzima koje su koristili za obradu stotina uzoraka krvi. Sa kolegama sa Univerziteta u Lundu, oni su se prijavili za patent za trenutni tretman i rade na novom zajedničkom procesu u naredne 3,5 godine kako bi testirali još više enzima. Ako bude uspešno, ovo će se preći na kontrolisana ispitivanja pacijenata pre nego što se pređe u kliničko okruženje.

- Univerzalna krv će stvoriti efikasnije korišćenje donorske krvi, a takođe će izbeći greškom davanje ABO-nepodudarne transfuzije, što u suprotnom može dovesti do potencijalno fatalnih posledica za primaoca. Kada budemo mogli da kreiramo ABO-univerzalnu krv davaoca, pojednostavićemo logistiku transporta i davanja bezbednih krvnih produkata, uz istovremeno minimiziranje otpada krvi - dodao je profesor Martin L. Olson, vođa studije na Univerzitetu Lund.

Studija je objavljena u časopisu Nature Microbiology.

Autor: redportal.rs