Tramp smatra da bi od država članica trebalo tražiti da više doprinose kolektivnoj odbrani alijanse u svetlu pretnji iz Rusije i Kine

Bivši američki predsednik Donald Tramp razmatra planove da podstakne članice NATO-a da povećaju potrošnju za odbranu na tri procenta BDP-a ako osvoji drugi mandat u Beloj kući, saznaje britanski Telegraf, a preosi RTS.

Tramp smatra da bi od država članica trebalo tražiti da više doprinose kolektivnoj odbrani alijanse u svetlu pretnji iz Rusije i Kine.

Izvor blizak Trampu rekao je da je on razvio detaljan plan kako da se rat okonča mirnim putem, ali da neće biti otkriven pre američkih predsedničkih izbora.

- Postoji plan, ali on neće o njemu raspravljati sa kablovskim informativnim mrežama, jer tada gubite svu moć - rekao je taj izvor.

Umesto toga, saopštili su da će se fokusirati na jednostavnu poruku - da će okončati rat u pokušaju da pridobije američke glasače koji se nadaju miru.

- On želi da zaustavi ubistvo - istakao je izvor Telegrafa.

U intervjuu za Tajm Magazin, objavljenom u utorak, Tramp je rekao da je njegova poruka saveznicima u NATO bila: "Ako nećete da platite, onda ste sami".

Tramp je poručio da nas je Evropa "iskoristila, i za NATO i za Ukrajinu".

- Ako Evropa neće da plati, zašto bismo mi plaćali? Zato što su mnogo više pogođeni. Imamo okean između nas [i Rusije]. Oni nemaju - rekao je bivši predsednik.

- Pokušaću da pomognem Ukrajini, ali Evropa takođe mora da stigne tamo i uradi svoj posao - dodao je Tramp.

- Tramp preti da će napustiti naše saveznike ako budu napadnuti i dozvoliti Putinu da radi šta god želi, čineći Amerikance manje bezbednim - rekao je potparol kampanje Džozefa Bajdena.

Autor: Rts.rs