Bivši britanski potpukovnik istakao je vojne ranjivosti i nedostatke Velike Britanije u suočavanju s potencijalnim pretnjama od Rusije

Decenije rezova budžeta značajno su oslabile odbranu Velike Britanije od pretnji raketama i dronovima, upozoravaju vojni stručnjaci i veterani Hladnog rata. Ovi rezovi su ugrozili sposobnost zemlje da zaštiti ključnu infrastrukturu poput elektrana i vladinih zgrada od mogućih raketnih napada sličnih onima koji su viđeni u Ukrajini.

Upkos nedavnim povećanjima u vojnom budžetu koje je najavio premijer, biće potrebno dodatno finansiranje, a stručnjaci sugerišu da su potrebne milijarde funti više. Viši izvor iz odbrane izrazio je zabrinutost o trenutnoj ranjivosti Velike Britanije, naglašavajući nedostatak spremnosti za takve napade.

Robert Findlater, veteran RAF-a, prisetio se efikasnosti, sada raspuštene jedinice za rakete Bloodhound tokom Hladnog rata i žalio zbog njenog zatvaranja. Slično, Džon Bejker, bivši oficir za prepoznavanje aviona, primetio je da su trenutni nivoi pripremljenosti mnogo niži nego u njegovo vreme, kada su redovno sprovodili vežbe. Glen Grant, koji ima bogato vojno iskustvo uključujući i ulogu savetnika u Ministarstvu odbrane Ukrajine, je ubeđen da Rusija smatra da je Velika Britanija nesposobna da ih zaustavi na bilo kom planu, i da će po okončanju rata u Ukrajini moći nesmetano da napadnu neku drugu državu, pa možda i samu Veliku Britaniju.

Štaviše, bivši britanski potpukovnik istakao je vojne ranjivosti i nedostatke Velike Britanije u suočavanju s potencijalnim pretnjama od Rusije. Kritikovao je nedostatak nacionalnog plana odbrane Velike Britanije i opštu vojnu nespremnost, naglašavajući strateške ranjivosti zbog geografskog položaja kao ostrva.

Autor: Redportal.rs