Haos na Krimu, pogođen ruski vojni aerodrom

Ukrajina je po prvi put počela da koristi balističke rakete sa dugim dometom.

Nakon što je odjeknula vest da Ukrajina dobija pomoć od Sjedinjenih Američkih Država, ukrajinska vojska je po prvi put od početka rata u Ukrajini počela da koristi balističke rakete dugog dometa, piše "Asosijeted Pres". Ukrajina je bombardovala ruski vojni aerodrom na poluostrvu Krim prošle nedelje i još jednu teritoriju koja je okupirana.

Nove rakete imaju domet od 300 kilometara. Ove rakete Ukrajina je tajno dobila od Sjedinjenih Država u oktobru 2023. godine i u novom paketu pomoći Ukrajine bi Vašington trebalo da pošalje još ovakvih balističkih raketa koje su se odmah pokazale efikasnim.

Bajden je odobrio raketni sistem dugog dometa poznatiji kao ATACMS (Army Tactical Missile System). Amerika je u paket pomoći koji je danas odobren uključila veliki broj ovog naoružanja.

Jedan američki zvaničnik je upozorio Moskvu da ukoliko upotrebi ovakve rakete u Ukrajini, da će Vašington iste poslati Kijevu momentalno. Rusija je navodno dobila ovakve rakete od Severne Koreje i manju količinu je dosad koristila u Ukrajini zbog čega je Amerika odobrila slanje i upotrebu ovakvog naoružanja.

Taktičke balističke rakete dugog dometa, poznatije kao ATACMS, Sjedinjene Države šalju Ukrajini. Ove rakete imaju domet od 300 kilometara i Ukrajina će dobiti rakete sledećih tipova: M39A1, M48M57 i M57E1, prenosi Mondo.

Prve taktičke balističke rakete pojavile su se u Ukrajini tokom jeseni 2023. godine ali u slabijoj verziji sa dometom od 165 kilometara. Korišćene su u napadima na poluostrvo Krim.

Tada je već Ukrajina tražila ove sa većim dometom kako bi mogla da sprovodi operacije gađanja Krimskog ili Kerčkog mosta. Vašington je to tada odbio jer su smatrali da bi takav napad izazvao oštru reakciju Moskve.

Autor: undefined