Specijalna pohvala pripala baletskoj umetnici Katarini Zec 🤗

Trinaesta po redu nagrada Terpsihora, prestižno priznanje Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije (PUBS), dodeljena je igračkom Ansamblu Kolo 😍.

Svečanu ceremoniju uručenja ove prestižne nagrade vodio je glumac Slaven Došlo u Muzeju Narodnog pozorišta, a Specijalna pohvala pripala je baletskoj umetnici Katarini Zec 🤗.

- Nagrada Terpsihora je za Kolo izuzetno značajno priznanje, pogotovu što dolazi od kolega, i ponosni smo na to što je naš rad prepoznat 🥰. Zajedništvo i požrtvovanost krase narodnu igru, a sigurno je i najvažnija poruka da samo ujedinjeni možemo sve - izjavio je Janko Dimitrijević, pedagog narodne igre Ansambla Kolo.

Foto: redportal.rs/Belkisa Beka Abdulović

Počastvovana sam što sam u krugu ljudi koji svojim radom uspevaju da daju konstantan doprinos baletskoj umetnosti 💗. Zahvalna sam što sam svojim radom i ljubavlju prema baletu uspela da budem prepoznata za ovo priznanje, koje mi je svakako podsticaj za dalji rad, ali i potvrda za dosadašnji - izjavila je Katarina Zec.

Foto: redportal.rs/Belkisa Beka Abdulović

Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se u 2024. godini 13. put po redu uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, a povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO 1982. godine 🎶. 

Tročlani žiri za ovogodišnju Terpsihoru činili su: koreografkinja Milica Sarić – predsednik žirija, solista Ansambla Kolo Andrija Karaklajić i solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Toma Križnar.

U obrazloženju za nagradu stoji 👇🏻

Ansambl narodnih igara i pesama Srbije 'Kolo' je kao ambasador srpske tradicionalne umetnosti na 75-godišnjicu svog postojanja bio dominantan predstavnik umetničke igre u sezoni 23/24. Na 2 celovečernja koncerta, gde su predstavljene koreografije narodnih igara sa šireg srpskog kulturnog prostora, igrački ansambl ove nacionalne kuće je pokazao zavidan umetnički, tehnički i izvedbeni nivo 😎.
Izvanredna uigranost čitavog ansambla, energičnost, požrtvovanost i vrhunska tehnička spretnost izdvojila je Igrački ansambl Kolo kao jednoglasnog dobitnika prestižnog priznanja 'Terpsihora' u 2024. godini 🥰. Pored negovanja tradicionalne narodne igre, ono što ovaj ansambl čini superiornim i jedinstvenim jesu virtuozni igrači koji svojim kvalitetnim, ubedljivim i uzbudljivim performativnim izrazom slave radost igre.
Baletska umetnica Katarina Zec u ovoj pozorišnoj sezoni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu ostvaruje premijerno 3 značajne prvačke uloge u baletima 'Labudovo jezero', 'Krcko Oraščić' i 'Kopelija'. Tri izuzetno različite i tehnički zahtevne uloge, pokazale su umetničku i tehničku spremnost mlade Katarine ☝🏻.
U ulogama Odete i Odilija prenosi mekoću i nežnost u pokretu kao bela labudica, a oštrinu i tehničku preciznost kao crna labudica. Sigurnom i čistom tehnikom Katarina savlađuje ulogu Šećerne vile u 'Krcku Oraščiću', a vragolastom i šarmatnom glumom izavidnom tehnikom predstavlja seosku devojku Svanildu iz baleta 'Kopelija' 😊.

Foto: redportal.rs/Belkisa Beka Abdulović

Glumac Slaven Došlo je najavio prisutnima žiri Terpsihire za 2025. godinu, koji čine 3 reditelja: Jadranka Anđelić, rediteljka i suosnivačica DAH teatra, Mario Pavle del Monako i Tadija Miletić.

📌Podsećamo, dosadašnji dobitnici nagrade Terpsihora su Ana Pavlović, prvakinja baleta, Jovan Veselinović, prvak baleta, Konstantin Kostjukov, prvak baleta i koreograf, Đorđe Makarević, prvak baleta i koreograf, Mira Nešić, pedagog klasičnog baleta, Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, Bojana Žegarac Knežević, prvakinja baleta, Milan Rus, prvak baleta, Igor Pastor, prvak balet i koreograf, Olga Olćan Miljević, solistkinja baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Ana Ignjatović Zagorac, savremena igračica, članica Bitef dance kompanije i pedagoškinja savremene igre, i Toma Križnar, solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Autor: redportal.rs