Uvrstite je u ishranu ☝️

Zelena salata deo je naše letnje trpeze, često kao dodatak glavnom jelu, a nekada i kao osnova glavnog obroka. Ova skromna, a ipak u kontekstu zdravlja moćna biljka, puna je vitamina, minerala i vlakana koji pozitivno utiču na naše telo.

Prvo što treba istaći je visok sadržaj vitamina A i K u zelenoj salati. Vitamin A ključan je za zdravlje vida, kože i imunološkog sistema, dok vitamin K igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi i održavanju zdravlja kostiju.

Osim toga, zelena salata je izvrstan izvor folata, koji je od suštinskog značaja za trudnice i razvoj fetusa. Takođe, sadrži antioksidanse poput vitamina C, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i održavaju mladalački izgled kože.

Njena vlaknasta struktura pomaže u regulaciji probave, čime se smanjuje rizik od zatvora i poboljšava opšte zdravlje creva. Takođe, konzumiranje zelene salate može pomoći u održavanju zdrave telesne težine zbog niskog kalorijskog sadržaja i visokog nivoa vlakana koji daju osećaj sitosti.

Sledeći put kada budete spremali obrok, ne zaboravite da uključite zelenu salatu kao važan deo vaše ishrane. Ona je više od samo priloga - to je hrana koja čini čuda za vaše zdravlje.

Autor: Balša Stupar