Važno je menjati položaj tela i koristiti jastuke i ostala pomagala koja olakšavaju pravilan položaj tela ☝️

Dugotrajno ležanje u istom položaju može ozbiljno ugroziti naše zdravlje. Ova praksa dovodi do brojnih problema, kao što su bolovi u mišićima, grčevi, ali i ozbiljniji medicinski problemi kao što su dekubitusi, poremećaji cirkulacije i slično.

Mišići su stvoreni za kretanje, a dugotrajno ležanje u istom položaju dovodi do njihove atrofije i smanjene pokretljivosti zglobova. Osim toga, pritisak na određene tačke tela tokom dužeg vremenskog perioda može izazvati oštećenja kože i tkiva, što može dovesti do razvoja dekubitusa ili rana na koži koje su veoma teške za lečenje.

Ova praksa takođe može imati negativan uticaj na cirkulaciju krvi. Dugotrajno ležanje može dovesti do smanjenog protoka krvi u određenim delovima tela, što može izazvati oticanje, bolove, pa čak i ozbiljnije komplikacije kao što su tromboze.

Zato je važno redovno menjati položaj tela tokom ležanja, čak i ako ste ograničeni u kretanju. Pomeranje tela svakih nekoliko sati može pomoći u održavanju cirkulacije krvi i sprečavanju razvoja bolova i drugih problema.

Takođe je korisno koristiti pomagala poput jastuka ili specijalnih madraca koji olakšavaju pravilan položaj tela i smanjuju pritisak na određene tačke.

Autor: Balša Stupar