Izbegavajte ih pred spavanje ☝️

Kofein, poznat po svojim stimulativnim svojstvima, često je povezan sa kafom i energetskim pićima. Međutim, mnogi nisu svesni da se kofein može naći i u drugim namirnicama koje se često konzumiraju.

Prva na listi su čokoladni proizvodi. Čokolada, posebno tamna čokolada, sadrži određenu količinu kofeina koja može pružiti blagi energetski podsticaj. Iako količina kofeina u čokoladi nije visoka kao u kafi ili energetskim pićima, redovno konzumiranje čokolade može doprineti ukupnom unosu kofeina.

Druga namirnica koja može iznenaditi mnoge je čaj. Različite vrste čaja, poput crnog, zelenog i belog čaja, sadrže kofein u različitim količinama. Iako je količina kofeina u čaju obično manja u poređenju sa kafom, ona i dalje može imati stimulativni efekat, posebno ako se konzumira u većim količinama.

Energetska hrana i napici takođe mogu sadržati kofein. Energetska pića su očigledan izvor kofeina, ali isto tako i energetske pločice i gelovi mogu sadržati ovaj sastojak kako bi pružili trenutni energetski podsticaj.

Čak i neki lekovi i dodaci ishrani takođe mogu sadržati kofein. Na primer, pojedini lekovi za glavobolju ili prehladu mogu sadržati kofein kako bi pojačali njihovo dejstvo ili olakšali simptome.

Važno je imati svest o tome koje namirnice i proizvodi sadrže kofein kako bismo mogli upravljati svojim unosom i izbeći preteranu konzumaciju. Iako umerena količina kofeina može imati svoje prednosti, preterivanje može dovesti do nesanice, nervoze i drugih neželjenih efekata.

Autor: Balša Stupar