BiH može napred samo uz poštovanje ustavnih rešenja, poručuje predsednica Srpske ☝🏻

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović istakla je da grubo kršenje dejtonskog ustavnog aranžmana koje počiva isključivo na autoritetu sile, kao i povlađivanje samo jednom od tri naroda u BiH vodi ka daljim podelama i neposredno ugrožava dalje postojanje zemlje.

U pismu ambasadoru misije Malte pri UN Vanesi Frejzer, čija zemlja predsedava Savetom bezbednosti UN tokom aprila, kao i članicama Saveta bezbednosti, Cvijanovićeva je navela da je duboko uverena da se BiH može kretati napred samo uz striktno poštovanje ustavnih rešenja, a da za njenu evropsku budućnost mogu da budu odgovorne njene demokratski izabrane institucije, prenosi agencija Srna. ☝🏻

Ona je u ovom pismu koje poslala u utorak, 23. aprila, nakon što je najavljeno razmatranje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, ukazala i na flagrantno kršenje propisane procedure, jer Predsedništvo BiH, nadležno za vođenje spoljne politike zemlje, nikada nije razmatralo pitanje ovog nacrta rezolucije niti zauzelo zvaničan stav.

Autor: tanjug.rs